yes, therapy helps!
Psychologie a statistika: význam pravděpodobností ve vědě o chování

Psychologie a statistika: význam pravděpodobností ve vědě o chování

Červen 22, 2021

Matematika je důležitou součástí vědy a psychologie, jako vědy, která je, využívá je k dosažení svých cílů předvídání a ovládání lidského chování. Pro tento účel je důležité použití pravděpodobnosti, což umožňuje vědcům mít větší jistotu, když předpovídají, jak lidé jedná.

Psychologie a statistika

Použití matematika byla důležitá součást věd, neboť se objevila jako taková na počátku moderní doby až do okamžiku, kdy velký vliv čísel na to, co dnes nazýváme, je nepopiratelný. vědecké poznatky. Francis Bacon navrhl silnou roli pro matematiku jako součást své nové metody, zatímco Galileo koncipoval matematiku jako jazyk, s nímž napsal Bůh přírodu (Fraile, 2000).


Tímto způsobem je zcela rozumné, aby psychologie , jako věda, která je, využijte matematiku v jednom či druhém směru ve svých studiích, ať už jako pomocná nebo jako součást hypotetická deduktivní metoda, Tato metoda byla předmětem jednoho z neustálých diskusí mezi psychologickými teoretiky (Silva, 2013).

Jaké jsou cíle psychologie jako vědy?

Nyní, abychom pochopili význam pravděpodobnosti v psychologické vědě, je třeba pochopit cíle psychologie. Coon a Mitterer (2010) o tom říkají psychologie sleduje čtyři účely , konkrétně: popis, porozumění, předpověď a kontrola chování a duševních procesů.


Je však důležité dobře pochopit, co se myslí pojmem Predikce a ovládání , Proč? Predikce schopnost předvídat chování s jistotou je pochopena, zatímco pro ovládání bude to jednoduše chápáno jako schopnost měnit podmínky, které ovlivňují chování (Coon and Mitterer, 2010: 15).

V okamžiku, kdy nastoupí šance

Po pochopení výše uvedeného lze říci, že pravděpodobnost pomáhá právě dosažení třetího cíle a je určitým způsobem základem čtvrtého bodu. Jinými slovy, aby mohla psychologie předpovědět a / nebo řídit chování v té době, je nutné, aby bylo možné všechny získané údaje prostřednictvím výzkumu generalizovat, a tedy odvodit, s mírou dostatečná jistota, chování, jednání nebo situace.


Pravděpodobnost a statistika se na jedné straně používají jako způsob, jak získat, interpretovat a generalizovat data , a na druhé straně, abychom byli schopni předpovědět odtamtud jisté budoucí události , To lze jasně vidět ve skutečnosti použití anketa, studiích korelační a případové studie jako výzkumné metody. Průzkum slouží k získání údajů používaných k shromažďování informací od reprezentativního vzorku populace, zatímco korelační studie hledají vztah, který může existovat mezi dvěma proměnnými, které nemusí být nutně příčinou. Konečně, případová studie, která umožňuje studium jediného subjektu nebo situace ve vysokém stupni detailu. (Halguin a Krauss, 2008).

Statistiky: klíčový prvek pro vyvození výsledků

Jak bylo očekáváno, všechny tyto metody (a dokonce i experimentální metoda) vyžadují pravděpodobnost odvození výsledků , Ale překračuje pouze počty, dotýká se otázek, které se po aplikaci mohou dotknout lidí, kteří jsou léčeni například v psychologické kanceláři nebo na pracovišti nebo ve škole.

Otázky řešené v těchto třech oblastech mají přímý vliv na životy lidí, a proto je důležité zvážit na jedné straně šance na úspěch, které se při léčbě užívají , v pracovním rozhovoru nebo ve škole, aby bylo možné poskytnout přesnější a účinnější zásah, který může skutečně pomoci lidem a poskytnout jim efektivní nástroje k dosažení svých cílů co nejlépe.

Nakonec, co se hledá s pravděpodobností, z vědeckého hlediska bude předvídatelnost události. Ale z osobního hlediska, a nikoliv zřídka existenciální pro mnoho lidí, to, co se hledá, je jistota, která dává smysl realitě, kterou žijeme.

Bibliografické odkazy:

  • Bologna, E. (2011) Statistika pro psychologii a vzdělávání. Córdoba: Ed. Brujas
  • Coon, D. a Mitterer, J. (2010) Úvod do psychologie. Mexiko: vzdělávání učení
  • Fraile, G. (2000) Historie filozofie III: Od humanismu k osvícenství. Madrid: BAC.
  • Halguin, R. a Krauss, S. (2008) Psychologie abnormalit. Mexiko: Mc Graw Hill
  • Silva, A. (2013) Filozofické základy psychologie. Mexiko: PAX

Why do we sleep? | Russell Foster (Červen 2021).


Související Články